انواع کلاهبرداریهای خرید خانه
1_ عدم بررسی قوانین و مقررات
همانطور که میدانید امروزه قیمت املاک چندین برابر شده و پیدا کردن خانه با قیمت کمتر غیرممکن است. البته برخی از افراد به دلیل آگاهی نداشتن و طمع کردن در این دامها گرفتار میشوند و سرمایه خود را از دست میدهند. بعضا عجول بودن حین معامله نیز موجب گرفتارشدن در دام کلاهبرداران میشود و اغلب میپندارند که موقعیتی عالی برای خرید خانه اتفاق افتاده و نباید آن را از دست بدهند. دانستن شیوههای کلاهبرداری خرید خانه در همین مسیر به شما کمک میکند. ما در مقالهای دیگر به طور کامل قوانین و اطلاعات لازم در زمینه پیشخرید و پیشفروش آپارتمان را مورد بررسی قرار دادهایم که، شما میتوانید در مدت زمانی کوتاه آن را مطالعه نمایید تا نسبت به این قوانین کاملا آگاه شوید.2_ کلاهبرداری در فروش املاک نیمهساز و پیشفروش:
توصیه میشود که در خرید خانهها و واحدهای نیمهساز دقت داشته باشید. زیرا در این موارد اغلب ممکن است یک واحد را به چند نفر بفروشند و همچنین این واحدها هیچوقت تکمیل نمیشوند. متاسفانه خریداران در این موارد بدون توجه به تعاونیها و بنگاههای املاکی، در دام این افراد گرفتار میشوند. اغلب این شیوه یکی از روشهای بسیار رایج است و افرادی که قصد پیشخرید خانه دارند باید نسبت به کلاهبرداریهای خرید خانه آگاه و هوشیار باشند. ما در مقالهای دیگر به شرح کامل کلاهبرداری پیشفروش آپارتمان در چیتگر پرداختهایم که میتوانید آن را به صورت کامل مورد بررسی و مطالعه قرار دهید.3_ ثبت نکردن قانونی پیشفروشها:
اغلب در حال حاضر قراردادهای پیشفروش به شکل قانونی ثبت نمیشوند و فروشنده صرفا با نشان دادن نقشه ساخت، اقدام به فروش واحدها به صورت غیرقانونی میکند که این قراردادها به دلیل نداشتن رسمیت، قابلیت استعلام ندارند. از این رو ممکن است از روی نقشه همان ملک را به چند نفر بفروشند.
برای ثبت قرارداد پیشفروش نیز مدارکی مورد نیاز است که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سند رسمی مالکیت یا سند رسمی اجاره با حق احداث بنا
- پروانه ساخت کل ساختمان
- شناسنامه فنی مستقل هر واحد
- بیمه نامه مسئولیت
- تاییدیه مهندس ناظر ساختمان
- پاسخ استعلام از طرف اداره ثبت اسناد و املاک
در سازههای نیمه ساز و پیشفروش اگر تمام مراحل تنظیم قرارداد نیز به درستی و بدون مشکل انجام شود، تنها نیمی از مسیر انجام شده و تکلیف نهایی بعد از تمام شدن کار مشخص میشود. از این رو بهتر است که نسبت به کلاهبرداریهای خرید خانه اطلاعات داشته باشید.
ما در گروه مهندسی فرتاک، تمامی قراردادهای پیشفروش را در دفاتر ثبت اسناد رسمی به ثبت میرسانیم تا در آینده موجب ایجاد مشکل و دردسر برای هیچ یک از طرفین نشود.
4_ کلاهبرداری با متراژهای غیر واقعی:
از دیگر شیوههای مرسوم که کلاهبرداران انجام میدهند، پیشفروش املاک در متراژهای غیر واقعی است. در این حالت مشاوران املاک قلابی و بدون مجوز، حین نوشتن قرارداد متراژهای غیر واقعی ارائه میدهند و از ناآگاهی افراد سوءاستفاده میکنند.
به عنوان مثال: هنگامی که خریدار قصد خرید خانه را دارد، مشاور املاک با ترفند و چرب زبانی، خریدار را قبل از مشاهده سند محضری، به عقد و امضای قرارداد وادار میکند و ملک به متراژ 59 متر را در قرارداد 62 متر مینویسد.
5_ دفاتر جعلی و کلاهبرداری املاک:
از دیگر مواردی که در زمینه کلاهبرداری ملک رایج شده، ایجاد دفتر غیرقانونی است. در این صورت با اجاره یک دفتر و فضایی عالی، اقدام به فریبدادن خریداران و فروشندگان میکنند.
کلاهبرداران به راحتی خود را به جای مشاورین املاک معرفی میکنند و یک فرد قلابی را به عنوان خریدار انتخاب کرده و مبایعه نامه را به دلخواه خود و زیر قیمت بازار تنظیم میکنند.
برای جلوگیری از افتادن در دام این افراد، توصیه میشود که قبل از همکاری با آنها از وجود سند و مجوز ثبت رسمی اطمینان حاصل کنید و در نهایت اقدام به انجام معامله کنید.
6_ واگذاری وکالت کاری:
معمولا به دلیل وجود رودبایستی و تعارفات الکی در جامعه ما، افراد براساس قراردادهای نانوشته و اعتماد بیربط اقدام به انجام معاملات مینمایند که، در نهایت نیز متضرر میشوند.
گاهی اوقات مشاهده شده که افراد بعد از خرید آپارتمان و مخصوصا در ساختمانهای نیمهکاره، به مدیر ساختمان برای انجام کارها وکالت میدهند و همین موجب میشود مدیر مربوطه با علم بر این موضوع، اقدام به فروش ساختمان کند.
7_ کلاهبرداری به صورت قولنامهای:
گاهی افراد سودجو یک ملک را به چند نفر میفروشند و اشخاصی که در این زمینه بیتجربه هستند، بدون پیگیری سند از طریق اداره ثبت اسناد، در دام این افراد گرفتار میشوند.
با تنظیم قولنامه جعلی کلاهبرداران معمولا یک ملک را به چند نفر میفروشند. زیرا درست کردن سند جعلی به راحتی امکانپذیر است. اما اگر شخص باتجربه باشد، میتواند سند اصل را از بدل تشخیص دهد.
8_ کلاهبرداری به عنوان تسهیلات بانکی:
امروزه افراد کلاهبردار با تاسیس شرکت و نشر خبر تسهیلات بانکی برای خرید ملک، کلاهبرداری میکنند. این شیوه نیز از مواردی است که در کلاهبرداریهای خرید خانه باید بدانید تا در دام افراد سودجو نیفتید.
9_ مبایعه نامه جعلی در کلاهبرداری املاک :
حین خریدوفروش املاک، طرفین قرارداد باید آگاهی کاملی از وضعیت سند داشته باشند. خریدار باید سند را ببیند و بررسی کند که آیا با مشخصات ملک مطابقت دارد یا خیر؟ به همین جهت مالکین بهتر است احراز هویت شوند.
زمانی که ملک به چند نفر فروخته میشود، تمامی افراد نام برده شده در مبایعه نامه باید حضور داشته باشند و جزئیات شرایط طرفین در قرارداد قید شود.
اغلب با جعل کردن مبایعهنامه کلاهبرداریهای زیادی انجام میشود و اشخاص کلاهبردار با نوشتن مبایعهنامه جعلی، اقدام به سودجویی میکنند.
پیشنهادات لازم برای جلوگیری از کلاهبرداری های خرید خانه
به منظور جلوگیری از کلاهبرداریهای خرید خانه، توصیه میشود به نکات فوق و همچنین مواردی که در ادامه ذکر میکنیم توجه داشته باشید تا در دام افراد سودجو نیفتید.
احتیاطهای لازم جهت جلوگیری از کلاهبرداریهای خرید خانه که باید بدانید:
- پیدا کردن مشاور املاک معتمد
- مراجعه به بنگاههای با سابقه و مورد اعتماد
- داشتن اطلاعات اولیه و ضروری
- آگاهی یافتن در زمینه قوانین و نکات حقوقی
- بررسی سند زمین و ملک قبل از عقد قرارداد
- پیگیری کد رهگیری در سامانه
با پیگیری کد رهگیری، از فروش یک ملک به چند نفر جلوگیری میشود و همچنین از معاملات صوری مسکن برای افزایش تصنعی قیمتها نیز پیشگیری میشود.
بهتر است که به جزئیات نوشته شده در سند همانند متراژ، زمین، پارکینگ، اتاقها و… دقت نمایید و آن را با مشخصات ملک واقعی مطابقت دهید تا هیچگونه خطایی اتفاق نیفتد.
در صورت رد و بدل شدن چک، به جزئیات چک همانند شماره سریال، مبلغ، اسم طرفین، مبلغ و… توجه داشته باشید که همه چیز درست نوشته شده باشد. همچنین 3 نسخه از قولنامه وجود داشته باشد که به جز خریدار و فروشنده، یک نسخه نزد بنگاه محفوظ بماند.
تمام موارد همانند پرداخت نقدی، چک، مبلغ باقیمانده با ذکر جزئیات در قولنامه قید شود. همچنین از اعتماد بیجا پرهیز کنید. بعضا افراد بسیار نزدیک نیز از اعتماد شما سوءاستفاده میکنند. به همین جهت توصیه میشود به کمک مشاور حقوقی، جزئیات را کاملا بررسی نمایید.
در آژانسها و تعاونیهایی که پروانه کسب ندارند، هیچگونه معاملهای انجام ندهید و همچنین کد رهگیری را پیگیری نمایید تا در آینده هیچگونه مشکلی در این زمینه پیش نیاید.